IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest избра Букурещ пред София за листването на TechnomarketDomo

IPO-то е планирано за третото тримесечие и остава в зависимост от пазарните условия

11:38 | 05.08.08 г.
Equest избра Букурещ пред София за листването на TechnomarketDomo

TechnomarketDomo, новосъздадената компания майка на българската Техномаркет и румънската Domo, е в последния етап на подготовка за първично публично предлагане (IPO) на фондовата борса в Букурещ и за емисия глобални депозитарни разписки на борсата в Лондон. Това става ясно от съобщение на инвестиционния фонд Equest Investment Balkans (EIB) до борсата в Лондон.

Миналата година от EIB съобщиха за Investor.bg, че обмислят листване на Lynx Properties BV, компанията майка на Domo и Техномаркет, на борсата в София и/или Букурещ.

Към момента листването е планирано за третото тримесечие на 2008 г. Стартът му обаче остава в зависимост от пазарните условия и одобрението на регулаторните органи в Холандия. Поръчки ще се подават в ING Bank, а Raiffeisen Centrobank и Cheuvreux ще бъдат съвместно водещи мениджъри.

TechnomarketDomo е 75% собственост на EIB и 25% на създателите на Техномаркет. Зa първото полугодие TechnomarketDomo отчита ръст на общите продажби от 17% спрямо същия период миналата година.

Самият фонд, чиито акции се търгуват на алтернативния сегмент на Лондонската борса, също обмисля възможността да листне акциите си и на „борсите в София и/или Букурещ“, съобщиха от фонда през декември за Investor.bg.

В съобщението фондът изразява също и разочарование от финансовото представяне през първото полугодие на компанията за услуги в сферата на отпадъците в София - Новера, в която притежава 94%. Причината са значително по-високите от планираното оперативни разходи.

В България фондът притежава още 33,5% от Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта Супер Боровец, както и дял от 37,72% от застрахователното дружество Уника България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още